Het Vlaamse instituut meemoo gaat een groot deel van haar videobestanden omzetten naar het formaat FFV1/MKV. Ze kiest hiermee voor een duurzaam formaat dat goed op weg is om standaard te worden.

Van JPEG2000/MXF naar FFV1/MKV
Meemoo gaat FFV1/MKV inzetten voor bestanden die nu in JPEG2000/MXF zijn opgeslagen. Het gaat hierbij vooral om videobestanden afkomstig van gedigitaliseerde videodragers uit de cultuursector. De omzetting is onderdeel van een groter project waarbij de organisatie haar archiefsysteem van LTO6-tapes naar LTO8-tapes migreert.

Logo MKV

Logo MKV (CoreCodec/Public Domain, 23-03-2014, Wikimedia Commons)

Voordelen FFv1/MKV
Het bestandsformaat FFV1/MKV kent volgens meemoo diverse voordelen:  het is open, betrouwbaar, goed controleerbaar en net als JPEG2000 lossless, wat betekent dat de oorspronkelijke eigenschappen van de content bewaard worden. Ook zijn er steeds meer afspeel- en bewerkingstools voor FFV1/MKV beschikbaar, veelal als open source.

Standaard
Andere organisaties hebben de voordelen van de codec FFV1 en container MKV ook ontdekt. Indiana University, New York Public Library en BFI National Archive (British Film Institute) hebben ze in gebruik. Volgens meemoo zijn FFV1 en MKV dan ook goed op weg om standaard te worden.

Wil je meer weten over het hoe en waarom van deze overstap? Lees deze toelichting van meemoo.

Deel dit nieuwsbericht