BitList maakt bedreigde informatie zichtbaar: foto’s, video, apps, USB-sticks Door:
De taperobot van Beeld en Geluid
Preservering 06/12/17

Ter gelegenheid van de eerste Internationale Dag van de Digitale Duurzaamheid werd afgelopen donderdag de zogenaamde Bit List gepresenteerd: een overzicht van digitale informatie die verloren dreigt te gaan, of al zo goed als verloren is. Initiatiefnemer The Digital Preservation Coalition wil hiermee aandacht vestigen op de kwetsbaarheid van digitale informatie en belanghebbenden ertoe aanzetten om zich over de bewuste informatie te ontfermen.

Bedreigd: TeleText, foto’s, video, apps, USB-sticks

De meest alarmerende categorie ‘Zo goed als uitgestorven’ bevat onder andere Videotex datadiensten en prikborddiensten (BelNet, Prestel, Videotex NL, Minitel) en ook TeleText. Er is acute actie nodig om te zorgen dat de data die nog beschikbaar is, wordt opgenomen in een digitaal archief gericht op langetermijnopslag.

Naast historische informatie dreigt er ook veelgebruikte hedendaagse informatie verloren te gaan: smartphone apps, Youtubevideo’s, persoonlijke foto’s en fotoarchieven van het MKB zijn als ‘Sterk bedreigd’ geclassificeerd, net als informatie op dragers als USB-sticks, SD-kaarten, DVD, CD, BluRay en geheugenkaarten. Ook het voortbestaan van mediakunst en games is niet zeker.
Voor al deze materialen geldt dat er geen partij is die verantwoordelijk is of verantwoordelijkheid neemt voor het langetermijnbeheer hiervan en dat het beheer ervan technische uitdagingen met zich mee brengt.

Bekijk de volledige lijst met alle categorieën (Zo goed als uitgestorven, Sterk bedreigd, Bedreigd, Kwetsbaar, Laag Risico, Zorgwekkend) op de website van DPC.

Nomineren en selecteren

Dit najaar konden er door iedereen digitale bestanden worden genomineerd die verloren dreigen te raken. Een internationaal panel van experts op het gebied van digitale duurzaamheid stelde op basis van alle nominaties de uiteindelijke lijst op.

Vervolg

De BitList blijft openstaan voor nieuwe nominaties uit de preserveringscommunity. Via het Netwerk Digitaal Erfgoed besteden we hier in Nederland blijvend aandacht aan.

Meer artikelen