Volle bak tijdens het AVA_Net webinar ‘One Step Beyond: doe meer met je online AV-collecties’ op 2 februari. Met maar liefst bijna 90 deelnemers uit het brede AV-erfgoedveld. In de bijeenkomst staan de online initiatieven Geheugen van Nederland en Europeana centraal. Wat kunnen zij voor het bereik en de verbinding van jouw online AV-collecties betekenen?

Netwerkmanager Wilbert Helmus van Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) trapt af met een korte introductie van het NDE, de initiatiefnemer van Geheugen van Nederland. Hij gaat in op het doel en de activiteiten van dit netwerk dat volledig in het teken staat van de uitvoering van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.

Dan is het woord aan Tal Groenman van Beeld en Geluid en Lisa Whittle van de Koninklijke Bibliotheek, respectievelijk campagnemanager en redacteur bij Geheugen van Nederland. Tal vertelt over de opzet en het doel van deze online publiekscampagne die digitale collecties samenbrengt en het publiek inspireert en enthousiasmeert om er zelf mee aan de slag te gaan.

Sociale media spelen hierin een belangrijke rol. Met verhalen op Facebook en Instagram wordt het grote publiek bereikt en naar de campagnewebsite van Geheugen van Nederland geleid. Hier krijgen de bezoekers meer achtergrondinformatie bij de verhalen en toegang tot de collectiepagina’s van de deelnemende instellingen. Lisa toont een voorbeeld uit de praktijk en vertelt meer over de thematische werkwijze van de redactie en hoe je als AV-collectiebeheerder mee kunt doen.

Vervolgens neemt Aleksandra Strzelichowska ons mee de grens over. Ze werkt als senior online marketing specialist bij Europeana, een initiatief van de Europese Unie. Dit digitaal platform biedt toegang tot ruim 50 miljoen objecten uit de collecties van meer dan 3500 culturele instellingen in Europa, waaronder ruim een half miljoen audiovisuele objecten. Aleksandra toont de verschillende functionaliteiten en activiteiten van het platform en bespreekt de educatieve en creatieve toepassingen.

Kon jij er niet bij zijn? Of wil je het webinar nog een keer terugzien? Kijk het hieronder terug. Of download de slides van Geheugen van Nederland en Europeana in de Kennisbank van AVA_Net.
Heb je nog vragen? Stel ze via ons eigen community platform op KIA-Pleio.

Deel dit nieuwsbericht