Hoe ga je als AV-archiefinstelling om met de uitdagingen van deze tijd? Waar zie jij kansen? Welke pak je met beide handen aan en welke laat je (bewust) liggen? Dit jaar stond het AVA_Net symposium op 24 juni in het teken van kansen én dilemma’s. De online bijeenkomst werd live gestreamd vanuit Den Haag en trok ruim honderd deelnemers. Bekijk hieronder de programma-onderdelen terug.

Keynote ‘Beleving en bewerking van het audiovisuele erfgoed: digitale democratisering of teloorgang van het verleden?’Kees Ribbens (NIOD | EUR)

De hedendaagse interesse voor geschiedenis wordt in belangrijke mate ondersteund door de ruime beschikbaarheid van historische beelden. Potentiële gebruikers vinden online en elders hun weg naar uiteenlopend materiaal dat ze niet alleen reproduceren maar ook steeds vaker bewerken. Nieuwe laagdrempelige software maakt het nu mogelijk oude foto’s in een handomdraai in te kleuren en om te zetten in bewegend beeld. Maar bij welke beelden worden deze technieken ingezet en wat wordt ermee beoogd? Brengt het de kijker dichter bij de geschiedenis of komt het verleden juist onbedoeld verder op afstand te staan? En hoe passend zijn dergelijke opties bij gevoelige of omstreden beelden? Kunstmatige intelligentie biedt mogelijkheden voor het audiovisuele erfgoed maar vraagt om bezinning, juist ook van de betrokken professionals.


Panelgesprek ‘Feit of fictie?’

De invloed van AI en deepfakes op de samenleving en de rol van AV-archieven. René Duursma (Groninger Archieven) gaat in gesprek met Hay Kranen (Freelance digital coder) en Jurryt van de Vooren (Sportgeschiedenis.nl) en Fifine Kist (Reinwardt Academie).


Webinar ‘Going viral?’

Hoe maak je je collectie interessant en relevant voor je publiek?
Met bijdragen van:
01:45 Hedwig van Rossum (VU) en Laurens Voerman (RUG) – ‘De kracht van video in VR’
27:08 Bram Bogaerts & Robin Smits (Superposition) ‘Artifacts of memory’
45:02 Simone da Silva (DIG IT UP) – ‘De activiteiten van galerie en erfgoedlab DIG IT UP’
Moderator: Nienke van Schaverbeke (Beeld en Geluid)


Panelgesprek ‘Auteursrecht of -plicht?’

Wat komt er allemaal kijken bij auteursrechten voor AV materiaal? Welk risico ben je bereid te nemen? En zijn auteursrechten in een tool te vatten? Maarten Zeinstra (IP Squared) gaat in gesprek met Hanno Lans (CopyClear), Lizzy Jongma (NIOD) en Dennis Hekker (Beeld en Geluid).


Webinar ‘COVID-positief of negatief?’

Hoe zijn organisaties in tijden van corona veranderd? Welke kansen hebben zij aangegrepen? Wat zijn ze anders gaan doen? Wat is hetzelfde gebleven? Zijn er nieuwe inzichten ontstaan? En wat betekent dit voor de strategie 2021?
Met bijdragen van:
01:21 Frédérique Urlings (Stichting Heineken Collection) – ‘Heineken bedrijfsfilms ten tijde van Corona’
10:43 Mathijs Timmermans (Gemeente Tilburg) – ‘Afwegingen bij archivering van videotulen’
25:30 René Duursma (Groninger Archieven) – ‘Live stream experimenten’
40:45 Johan Oomen (Beeld en Geluid) –  ‘COVID 19 als catalysator voor de ontwikkelingen in de audiovisuele archiefwereld’
Moderator: Elize Weijers (Flevolands Archief).


AVA_Net Underscore Award 2021

Uitreiking van de eerste AVA_Net Underscore Award aan Annemieke de Jong. Annemieke krijgt de oeuvreprijs digitaal uit handen van voorzitter Harry Romijn van de Domeinraad van AVA_Net voor haar vele verdiensten voor het AV-erfgoedveld.

.

 

Deel dit nieuwsbericht