Het Utrechts Archief (HUA) en RTV Utrecht hebben een overeenkomst getekend voor de beschikbaarstelling van beeldmateriaal van de regionale omroep. Het gaat hierbij om 1335 videobanden uit de periode 1989 tot 2002. De collectie is ondergebracht bij HUA en geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van de stad en de provincie Utrecht en van de professionalisering van een regionale omroep.

Opstelling digitaliseringsvoorziening HUA (foto: Daniël Blom)

Opstelling digitaliseringsvoorziening HUA (foto: Daniël Blom)

Digitalisering

HUA zorgt voor de digitalisering van de videobanden. Het zette hiervoor een eigen digitaliseringsvoorziening op. Welke afwegingen daarbij werden gemaakt, daarover vertelt medewerker Daniël Blom in 2019 in het  AVA_Net Magazine.

Plakbanden en schimmelvorming

Daniël en collega Lloyd Davies zijn inmiddels druk bezig met de digitalisering, zo is te zien en te lezen op de website van RTV Utrecht. De collectie bevat veel verschillende soorten videobanden die soms aan kwaliteit hebben ingeboet, merkt Lloyd hierbij op. Sommige tapes zijn zo plakkerig dat je ze eerst twaalf uur in een speciale oven moet leggen voordat je ze kunt afspelen en digitaliseren. En soms is er sprake van schimmelvorming, maar toch ziet het ernaar uit dat de meeste banden gered gaan worden.

Studiezaal en regionale televisie

Het duurt nog even voordat de hele klus af is, maar dan zullen de beelden voor het publiek te zien zijn in de studiezaal van HUA en op RTV Utrecht en Ustad.

Deel dit nieuwsbericht