Haarlems Filmcollectief schenkt complete collectie aan het NHA Door:
Henk Maurits (l) en Machiel Amorison (r), Haarlems Filmkollektief, 1979, Bron: Noord-Hollands Archief
  08/05/24

Het Haarlems Filmkollektief heeft zijn gehele collectie van 1977 tot 2018 geschonken aan het Noord-Hollands Archief (NHA). De collectie van dertig films bestaat uit documentaires, reportages, compilatie- en voorlichtingsfilms die veertig jaar aan sociale, historische en culturele betekenis belichamen.

De eerste productie van Het Haarlems Filmkollektief was de korte protestfilm ‘Flash’ in 1977, een filmgrap gericht tegen filmcensuur. De productie trok de aandacht van het Verenigd Nederlands Filminstituut en behaalde de tweede plaats tijdens het Festikon filmfestival in de categorie ‘korte films’. Onder leiding van Henk Maurits en Machiel Amorison groeide de groep uit tot een prominente speler binnen de audiovisuele sector van Haarlem.

Het Filmkollektief richtte zich aanvankelijk op non-commerciële projecten en produceerde films voor organisaties met beperkte financiële middelen, zoals wijkraden en actiegroepen. Later verschoof het de focus naar voorlichtingsfilms voor culturele instellingen, onderwijs en gezondheidszorg. Veertig jaar lang werkten verschillende makers in wisselende samenstellingen aan meer dan dertig projecten, variërend van voorlichtingsfilms tot documentaires en reportages.

In de afgelopen jaren hebben de leden van het collectief de dertig films zelf gedigitaliseerd. Op 1 mei vond de overdracht aan het NHA plaats.

Machiel Amorison en Henk Maurits (Foto: Vannessa Timmermans, bron: Noord-Hollands Archief)

Meer artikelen