Fryslân Dok ‘Kibboets op de klei’ toont het bijzondere verhaal achter twee films van het FFAA Door:
Op het perron voor de kibboets / FFAA
  21/11/22

Een paar jaar geleden kreeg het Fries Film & Audio Archief (FFAA) twee bijzondere films die net voor de Tweede Wereldoorlog waren gemaakt. De beelden tonen het leven van een groep Joodse jongeren die samen in een oud stationsgebouw in Franeker wonen, een landbouw opleiding volgen en het vak leren bij tuinders en boeren in de omgeving. De bewoners noemden de landbouwschool een kibboets.

De films zijn gemaakt door amateurfilmer Jacob Bramson, geneesheer bij het Psychiatrisch Ziekenhuis in Franeker en samen met zijn vrouw Carolina oprichter van de kibboets. Hij filmde er vaak, evenals op de bedrijven waar de jongeren stage liepen.

Het verhaal achter de beelden

Syds Wiersma, historicus en coördinator van het FFAA, wordt door de beelden gegrepen. Wie waren deze vrolijke mensen op de beelden? En waarom leverden zij zich over aan het zware Friese boerenbestaan? In de 3-delige Fryslân Dok-serie ‘Kibboets op de klei’ gaat Syds samen met cameraman Gerko Jonker en regisseur Gerard van der Veer op zoek naar het verhaal achter de beelden.

Kijk deel 1 (12 november) en deel 2 (19 november) terug op NPO Plus. Het derde en laatste deel wordt uitgezonden op zaterdag 26 november om 15.30 uur op NPO 2.

Bewoners van de kibboets

Meer artikelen