Eye Filmmuseum heeft de FOCAL Award 2021 ontvangen in de categorie Best Archive Restoration & Preservation Project. Eye kreeg de onderscheiding voor de digitale restauratie van ‘The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe 1987-1902)’, een compilatie van een-minuut-films van Mutoscope and Biograph Company.

De Mutoscope and Biograph Company was een van de eerste filmbedrijven en maakte ruim 120 jaar gelden prachtige beelden van grote Europese steden, zoals Berlijn, Amsterdam, Londen en Venetië.  Het gebruikte hiervoor 68mm nitraatfilm, dat bekend staat om de unieke resolutie en bijzonder scherpe en gedetailleerde beelden. De films bevinden zich tegenwoordig in de collecties van Eye en het British Film Institute. Eye restaureerde er vijftig films en stelde daarmee de compilatie samen.

AVA_Net -webinar: Annike Kross over de restauratie

Op 27 oktober 2020 organiseerde AVA_Net een online kennissessie, waarin filmrestaurateur Annike Kross van Eye uitgebreid inging op dit grote restauratieproject. Bekijk hieronder haar presentatie of download de slides in de AVA_Net Kennisbank.

FOCAL International Awards

De FOCAL International Awards worden jaarlijks uitgereikt aan filmarchieven, beeldbibliotheken, producenten, onderzoekers en facilitaire bedrijven die werken met archieffilms. De FOCAL International Restoration and Preservation Project Award is bestemd voor archieven en/of technische faciliteiten die bewegende archiefbeelden hebben gerestaureerd en geconserveerd voor een project dat meerdere films aan elkaar verbindt.

Benieuwd naar ‘The Brilliant Biograph’? Bekijk de film in de EYE Film Player

Deel dit nieuwsbericht