De documentaire ‘Ze noemen me Baboe’ van regisseur Sandra Beerends is ingezonden voor de komende editie van de Oscars. De makers willen meedingen in de categorie Beste Documentaire. De Oscar-nominaties worden op 15 maart 2021 bekendgemaakt, op 25 april is de uitreiking.

‘Ze noemen me Baboe’ vertelt het verhaal van de jonge Javaanse vrouw Alima. Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk treedt ze in dienst bij een Nederlandse familie. Op de achtergrond speelt de Japanse bezetting van Nederlands Indië en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

Beerends baseerde de documentaire op de ervaringen en herinneringen van veel Indische kindermeisjes en vertelt het verhaal vanuit een uniek Indonesisch en vrouwelijk perspectief. De film is geheel opgebouwd uit archiefmateriaal uit de collecties van Beeld en Geluid en Filmmuseum Eye.


‘Ze noemen me Baboe’ ging tijdens IDFA 2019  in première en behaalde in minder dan twee maanden tijd een Kristallen Film voor 10.000 bioscoopbezoekers. In 2020 won de film twee Gouden Kalveren.
Heb jij de film nog niet gezien? Kijk hem op NPO Start.

 

Deel dit nieuwsbericht