Van citadel naar netwerk: de verbindende kracht van het Brabants geheugen Door:
  22/05/25

Het eerste dat opvalt bij de citadel van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) zijn de imposante kanonnen. Met de kanonslopen richting de stad is het BHIC aan de buitenkant al indrukwekkend en dan heb je nog niet eens de rijke geschiedenis ontdekt die hier opgeslagen ligt. Het is dé instelling voor archiefonderzoek en het behoud van het Brabants erfgoed, waar historische documenten en collecties worden gekoesterd en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Voorbij de oude wapens betreed ik samen met collega’s van het AVA_Net team van Beeld & Geluid het fort. Samen gaan we op bezoek om meer te weten te komen over de kracht van de regionale samenwerking van BHIC. Waardevolle expertise die mooi aansluit bij het AVA_Net Symposium 2025.

Kennismaking met Brabants gebak en gezelligheid

Brabants geheugen voor de maatschappij

Om ons te gidsen door het BHIC ontmoeten we Mathilde, Margot, Christian en Joost, die ons de hele middag meenemen door dit fascinerende archiefbolwerk. Met hun enthousiasme en deskundigheid ontpoppen de vier experts zich als toegewijde hoeders van het Brabants erfgoed. Online is veel te lezen over de lange geschiedenis van dit fort waar het BHIC zich in bevindt en de cruciale rol die het speelde in de provincie. Minder zichtbaar is hoe de wallen nu fungeren als opslagruimte voor bijna 40 kilometer aan documenten en perkamenten die het BHIC beheert. Van het eerste vastgoeddocument voor een rechtszaak tot 17e-eeuwse aflaten en divers filmmateriaal van Brabanders — het BHIC is het geheugen van Noord-Brabant.

Het BHIC beheert meer dan 1.500 archieven en collecties. Dit omvat niet alleen de fysieke schatten die de fortwallen vullen, maar ook uren aan waardevol film- en fotografiemateriaal online. De website BrabantinBeelden.nl presenteert op een prachtige manier de archieven uit verschillende gemeenten en waterschappen in de provincie. Hierdoor krijgen Brabanders toegang tot de oudste filmbeelden van Tilburg, beroemde klokkengieterijen en vieringen van Pasen in de 20e eeuw.

Samenwerking in de regio

De verhalen van de mensen uit de provincie vinden via de citadel hun weg naar heel Nederland. BHIC verbindt niet alleen het Brabants erfgoed, maar ook mensen, kennis, verhalen en organisaties. Het vormt een levendig netwerk van instellingen, archiefdiensten, historici en audiovisuele professionals. Aankomend talent kan bijvoorbeeld een beurs aanvragen en kenners en historici delen hun kennis en ervaring op het BHIC-forum. Het groeiende netwerk van BHIC deelt één doel: het Brabants erfgoed toegankelijk, inclusief en levend houden.

Kracht van regionaliteit

De samenwerking rond erfgoed in Brabant is stevig geworteld in de regio. AVA_Net stimuleert de gezamenlijke inzet van professionals, vrijwilligers en instellingen die duurzame, krachtige en inclusieve collecties in Nederland beheren. Zoals het BHIC, heeft elke regio unieke identiteiten en krachten die invloed hebben op het beheer van de collecties. Wat zijn nog meer manieren waarop je de regionale identiteit terugziet in het audiovisueel erfgoed? Dit thema staat centraal tijdens het AVA_Net Symposium 2025. Tijdens het Symposium is het BHIC ook aanwezig en deelt over hoe je jouw regionale verhaal online kunt delen.

Graag nodig ik namens het team van AVA_Net iedereen die zich bezighoudt met audiovisuele collecties, archieven en regionaal erfgoed van harte uit om deel te nemen aan het Symposium. Laten we samen — als een netwerk van doeners, denkers, makers en beheerders — het karakteristieke erfgoed uit alle windstreken van het Nederlands verbinden, versterken en verder brengen.

Christian toont parels uit de collectie van het BHIC

Meer artikelen