Online inspiratiemiddag

AV-archivering doe je samen!

  • Online via ZOOM
  • 18 juni 2020, 13.00 - 15.30
Meld je aan

Symposium 2021
Sebastiaan ter Burg, CC-BY-2.0
Home » Symposium » Symposium 2020

AV-archivering doe je samen! Samenwerken is de kern van AVA_Net en het thema van de online inspiratiemiddag. Gezamenlijk bijdragen aan een gemeenschappelijk doel: de veiligstelling en het (her)gebruik van het audiovisueel erfgoed in Nederland. Onder leiding van moderator Harry Romijn (Groninger Archieven) maken we er een waardevolle middag van. Hieronder lees je meer over het programma. Deelname is kosteloos

Programma:

13.00 - 13.05
Welkomstwoord door Harry Romijn (Groninger Archieven)

13.05 - 13.25
Digitale Corona Collectie - Marcel Ras (Netwerk Digitaal Erfgoed)
Marcel Ras (Programmamanager Digitale Duurzaamheid) vertelt over de oproep van het Netwerk Digitaal Erfgoed tot de opbouw van de Digitale Corona Collectie en het belang van samenwerking. De Digitale Corona Collectie gaat over het verzamelen, duurzaam bewaren en toegankelijk maken van communicatie omtrent het coronavirus via digitale media. Hierbij kan je denken aan websites, Facebookpagina’s, tweets, chats, online dagboeken, YouTube-kanalen, memes en digitale foto’s. Nog nooit in de geschiedenis waren we zo afhankelijk van digitale middelen en online informatie. Deze herinnering moeten we samen vastleggen en levend houden voor de toekomst.

13.25 - 13.45
Betrekken en bereiken van het publiek in coronatijd - Jasper Snoeren (Beeld en Geluid)
De coronacrisis heeft ook zijn uitwerking in erfgoedinstellingen. Enerzijds herkennen we de noodzaak om alle aspecten van deze historische situatie vast te leggen in onze collecties. Anderzijds was de crisis drijfveer om het thuiszittende publiek op andere manieren te bereiken. Ook Beeld en Geluid is in de coronatijd nieuwe initiatieven gestart, voor en mét het publiek. Verhalen uit het hart is een campagne om het publiek actief te betrekken bij het documenteren van de crisis. Via Heimwee TV, een samenwerking met de NPO, worden iconische tv-programma's en series beschikbaar gesteld, zowel op televisie als online. Jasper Snoeren (Coördinator nieuwe media collecties) vertelt hoe deze twee initiatieven vliegensvlug tot stand kwamen en welke uitdagingen daarbij kwamen boven drijven.

13.45 - 14.05
De Nieuwe Filmbank Groningen - René Duursma (Groninger Archieven)
Coördinator Beeld en Geluid bij de Groninger Archieven, René Duursma, vertelt over de lancering van de nieuwe Filmbank Groningen. Een vernieuwde beeldbank met een optimale zoekfunctie, een gebruiksvriendelijk ontwerp en de mogelijkheid om online tentoonstellingen te maken. Een ingewikkeld maar uitdagend project met een verbluffend resultaat, in de eerste maand had de website al 6000 bezoeken en ook het aantal aanvragen voor beeldmateriaal groeide snel. René vertelt over de uitdagingen binnen het project, wat eraan vooraf ging en door wie hij zich heeft laten adviseren. 

14.05 - 14.30  Pauze / Kennismakingssessie

14.30 - 14.50
Meemoo en educatieve projecten - Leen De Bruyn
Leen De Bruyn vertelt over Meemoo, Vlaams instituut voor het archief. Een nieuwe organisatie waarin drie aparte organisaties, VIAA, PACKED en Lukas, sinds 1 januari 2019 samenkomen. De organisatie houdt zich bezig met digitalisering en digitale archivering in Vlaanderen en internationaal. Ook vertelt zij over een nieuw educatief project en de samenwerking met publieke omroepen.

14.50 - 15.10
MediaScape - Maarten Brinkerink en Philo van Kemenade (Beeld en Geluid)
MediaScape is een project waarbij audiovisueel cultureel erfgoed op een innovatieve manier toegankelijk wordt gemaakt. In plaats van de welbekende zoekingangen op archieven en catalogi, worden in MediaScape 'genereuze interfaces' ontworpen die de schaal en complexiteit van digitale erfgoedcollecties onthullen. Maarten Brinkerink (Expert Publieksparticipatie) en Philo van Kemenade (ontwerper) vertellen over het project en over de samenwerking met erfgoedpartners waarbij ‘proefopstellingen’ worden ontworpen die in directe interactie met bezoekers laten zien hoe de nieuwe ontwerpen werken.

15.10 - 15.30
Het Fotografisch Geheugen - Nico Vriend (Noord-Hollands Archief)
Binnen het project Fotografisch Geheugen wordt de fotocollectie van fotopersbureau de Boer met behulp van AI en crowdsourcing toegankelijk gemaakt. Dit is een zeer relevante fotocollectie van hoogstaand fotografisch niveau waarbij uiteenlopende onderwerpen aan bod komen, van popsterren tot de watersnoodramp van 1953. Coördinator Publieksprojecten Nico Vriend vertelt over dit bijzondere project. 

15.30 - einde
Afsluiting van de middag door Harry Romijn.