Symposium 2020

18 juni 2022

10:15 - 18:00 uur

Beeld & Geluid Hilversum

Deelname gratis

 

Videoregistratie

Aangezien er geen losse opnamen beschikbaar zijn, kun je hieronder zien op welke tijd in de video de presentaties hebben plaatsgevonden.

4:14
Digitale Corona Collectie – Marcel Ras (Netwerk Digitaal Erfgoed)
Marcel Ras (Programmamanager Digitale Duurzaamheid)

32:12
Betrekken en bereiken van het publiek in coronatijd – Jasper Snoeren (Beeld & Geluid)

50:38
De Nieuwe Filmbank Groningen – René Duursma (Groninger Archieven)

1:39:38
MediaScape – Maarten Brinkerink en Philo van Kemenade (Beeld & Geluid)

2:03:54
Meemoo en educatieve projecten – Leen De Bruyn (meemoo)

2:25:37
Het Fotografisch Geheugen – Nico Vriend (Noord-Hollands Archief). Bekijk ook de extra video over het project.

Verslag

Op donderdag 18 juni 2020 werd de AVA_Net online inspiratiemiddag gehouden. Deze middag stond in het teken van het thema ‘AV-archivering doe je samen’. Sharinda Voermans, depotbeheerder bij Beeld & Geluid, geeft haar visie op deze middag. 

Elke ochtend als ik vanuit mijn huis in Oud-Charlois richting station Rotterdam fiets (nu het weer kan), kom ik langs een muurschildering met de tekst: ‘Wie het verleden vergeet, verliest de toekomst.’ Het deel ‘niet vergeten’ is een taak voor het archief. Ik ben werkzaam in het depot van Beeld & Geluid. Door samen te werken met verschillende afdelingen en instellingen die een audiovisuele collectie beheren, blijven films en audiofragmenten niet stil in een depot liggen, maar worden ze digitaal zichtbaar voor publiek.

Door de pandemie ontstaat er een nieuwe samenwerking tussen het publiek en verschillende archieven. Dit is een actueel thema dat mij interesseert en waar ik ook mijn presentaties op heb uitgekozen tijdens de AVA_Net Online-Inspiratiemiddag. De middag begon met de presentaties van Marcel Ras (Netwerk Digitaal Erfgoed) en Jasper Snoeren (Beeld & Geluid) die goed op elkaar aansloten.

Jasper Snoeren vertelt over een nieuwe format van Beeld & Geluid, ‘Verhalen uit het hart’, waarbij mensen worden opgeroepen om beeldmateriaal aan te leveren van hun beleving van de coronasituatie. Dit succesvolle initiatief kan mijns inziens worden hergebruikt voor andere onderwerpen die nu spelen, zoals de Black Lives Matterprotesten, of onderwerpen waarvan we denken dat deze nog missen in het archief. De samenwerking tussen het publiek en het archief is van belang, omdat digitaal gepubliceerd materiaal niet de levensduur heeft van een negatieve film. Marcel Ras geeft in zijn presentatie daarom terecht aan dat we nu, met de digitale communicatie, sneller moeten handelen om de geschiedenis van deze tijd vast te leggen. Om dit te realiseren krijgt de burger steeds meer de rol van antropoloog toegewezen. Het publiek heeft tijdens de invoer van de coronamaatregelen meer inbreng gekregen op selectie van archiefmateriaal. Samen denken we na over wat belangrijk is om te bewaren, om op deze manier een goed tijdsbeeld te vormen.

Na de koffiepauze ben ik digitaal aangeschoven bij de presentaties van Philo van Kemenade (Beeld & Geluid) en Nico Vriend (Noord-Hollands Archief), omdat ik benieuwd was hoe archiefmateriaal digitaal op een andere manier vindbaar kan worden dan de gebruikelijke Google-zoekbalk. Bij beide presentaties komt goed naar voren dat archiefstukken als een verhaal gepresenteerd worden. Er worden verbanden gelegd tussen verschillende archiefstukken in plaats van het archiefstuk als los product aan te bieden. Een goed voorbeeld hiervan wat Van Kemenade aanhaalde, is het ontdekkend zoeken ter vervanging van het gericht zoeken. Hierdoor vind je iets waarvan je nog niet wist dat je het zocht. Mensen worden hiermee meegenomen naar een ander moment, een andere plaats en tijd waardoor bijvoorbeeld de impact van bepaalde besluitvorming, zoals de huidige coronamaatregelen, duidelijk wordt. Dit maakt het gebruik van archiefmateriaal en het bezoeken van een archief aantrekkelijker voor een groter publiek.

Het was een inspirerende middag, juist door de online setting was het makkelijk om de middag bij te wonen en er waren interessante sprekers uitgenodigd. Het programma heeft mij nieuwe inzichten gegeven over hoe we als archief met de tijd mee kunnen veranderen. Duidelijk is dat de relatie tussen archieven en het publiek aan het verschuiven is. Het archief wordt opener, omdat het makkelijker te doorzoeken is en vraagt nu ook meer input aan het publiek terug.

Samen bewaren we het verleden en blazen we nieuw leven in de toekomst.

Denkschets

Tijdens de inspiratiemiddag heeft Elco van Staveren een denkschets gemaakt om de middag in beeld te brengen. Zie hieronder het prachtige resultaat, de schetsen van de losse presentaties en het totaal.

En hier komen we op uit!

Tekeningen: Elco van Staveren / Denkschets.nl - CC BY-SA

De tekeningen zijn beschikbaar om vrij te delen, volgens creative commons CC BY-SA licentie (dat betekent met bronvermelding van Denkschets.nl).