Project SIRDUKE: innovatieve audiodigitalisering via macrofotografie Door:
Bron: meemoo

De afgelopen jaren stelde het Vlaamse Instituut voor Archief meemoo 47 duizend lak- en schellakplaatkanten uit het archief van de Vlaamse omroep VRT veilig. Enkele tientallen platen bleven echter liggen. De laklaag was zo beschadigd dat ze niet zoals gebruikelijk met behulp van een naald gedigitaliseerd konden worden.  SIRDUKE bood uitkomst.

SIRDUKE is een project waarbinnen meemoo  en VRT over de grens samenwerken met het Frans Nationaal Audiovisueel Archief INA en het audiodigitaliseringsbedrijf Gecko. Samen testten ze een vernieuwende technologie uit waarbij het geluidssignaal van de platen op een optische manier wordt gereconstrueerd: via macrofotografie. Binnen deze methode fotografeerde Saphir, een door INA ontwikkelde machine, de groef van de plaat tot in het kleinste detail. Speciaal ontwikkelde software nam aan de hand van de marcrofoto’s de diepte en de vorm van de groef onder de loep en zette de informatie om in een geluidsgolf die door een computer kan worden afgespeeld.

Indrukwekkend

De resultaten van deze innovatieve technologie zijn indrukwekkend , zo is te lezen in dit bericht op de website van meemoo. Net als bij digitalisering met naald treedt er op de achtergrond wat ruis op, maar bij de grote meerderheid van de platen is dit niet storend.

Beluister hieronder een fragment uit de VRT-collectie dat met behulp van macrofotografie werd gedigitaliseerd.

Meer artikelen