Online aanbod in coronatijden: AV erfgoedinstellingen Door:
Foto: Pixabay, Pexels

In tijden van corona geven we een overzicht  van de online initiatieven die collega’s uit de AV- en erfgoedsector hebben opgezet, zowel nationaal als internationaal. Geniet van mooie online collecties, doe inspiratie op, steun elkaar of meld zelf initiatieven aan.

Nationaal

Het mooie weer van de laatste weken is vast niet aan je voorbij gegaan, het is lente! De filmbank Groningen heeft een bijzondere collectie lentefilms online beschikbaar gesteld zodat we toch volop kunnen genieten van de lente.

‘Bekijk onze collectie vanuit je huiskamer!’ Het Limburgs Museum heeft verschillende mooie initiatieven opgezet. Bekijk bijvoorbeeld historisch beeldmateriaal uit de filmcollectie. Wil je alles alles weten over het verleden van Limburg? Bekijk dan de videoserie ‘Verhalen van Limburg’.

Heb je roots in Gelderland? Of ben je nieuwsgierig naar de filmcollectie van het Gelders archief? Neem dan een kijkje in hun online archief waar je in een collectie van meer dan 1800 films en filmfragmenten kunt zoeken.

Wat is de eerste lange Nederlandse speelfilm in kleur, geheel in Amsterdam opgenomen? Of welke meditatieve film is vooral in deze tijd fijn om te kijken? De filmprogrammeurs van Eye Filmmuseum trakteren je op hun eigen gratis online collectie en stelden een overzicht samen van andere kanalen waar je online films kunt bekijken.

Terug naar die oude vertrouwde tijd toen televisie nog echt leuk was? Bekijk nostalgische televisie op Heimwee TV, een samenwerking tussen Beeld & Geluid en de NPO. Daarnaast maakte Beeld & Geluid een overzicht van plekken waar je mooie docu’s, (korte) films en meer kunt bekijken.

Op het YouTube kanaal van de Koninklijke Bibliotheek kun je alles vinden over digital humanities, bijzondere boeken en onderwijs.

Digitaal Erfgoed Nederland organiseert in april live-sessies rondom bepaalde thema’s waar je met vakgenoten kunt overleggen over uiteenlopende vragen. Elke keer een ander onderwerp. Bekijk de onderwerpen op de website van DEN en meld je aan voor de virtuele live-sessies: gesprekken met collega’s vanuit huis.

Binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed zijn verschillende erfgoedinstellingen samen begonnen met het verzamelen van bronnen met betrekking tot het coronavirus in Nederland. Zo bouwen we gezamenlijk aan een ‘coronaviruscollectie’. In een overzicht kun je zien wat de verschillende erfgoedinstellingen doen. Doe inspiratie op, leer ervan of sluit je aan. Meld je suggesties aan in het suggestieformulier.

Internationaal

Luister naar de Engelstalige podcastserie ‘Stories of AV Archives’, een toegankelijke, leerzame maar vooral leuke podcastserie over alles wat speelt in audiovisuele archieven wereldwijd. Er is net een nieuwe aflevering online waarin het samenbrengen van makers en archieven om te creëren centraal staat.

Bezoek de online galerijen, collecties en de speciale educatieve online omgeving van Europeana en dompel je onder in Europees cultureel erfgoed. Of geef je op voor de jaarlijkse GIF-wedstrijd en maak een fantastische GIF van gedigitaliseerd erfgoedmateriaal. Ook biedt Europeana een collectie kleurplaten, dus slijp je kleurpotloden, rangschik je viltstiften en ga er eens goed voor zitten!

De Digital Preservation Coalition (DPC) heeft een online platform gelanceerd waarop collega’s uit de digitale preserveringswereld met elkaar kunnen inchecken, overleggen en vragen kunnen stellen. Wees welkom!

Bekijk ook het ‘Archivists at Home overzicht’ en ontdek welke archief-gerelateerde werkzaamheden op afstand mogelijk zijn. Denk aan crowdsourcing projecten, cursussen om te volgen en ga zo maar door.

Raadpleeg het Corinavirus Tech Handbook; een indrukwekkende verzameling webcasts over hoe bibliotheken omgaan met de coronacrisis.

Via het Memory of the World (MoW) programma ondersteunt UNESCO alle lidstaten die officiële documenten met betrekking tot het coronavirus willen bewaren.

Meer artikelen