Maak kennis met de Domeinraad van AVA_Net: Pepijn Lemmens Door:

Wie zijn de leden van de Domeinraad van AVA_Net? Hoe kwamen zij in het AV-erfgoedveld terecht? En wat kunnen zij voor AV_Net betekenen, en omgekeerd? Ze vertellen het zelf in deze interviewserie. Met deze keer: Pepijn Lemmens van kennisinstituut DEN.

“AVA_Net is voor mij daarin de belangrijkste kennispartner”

“Op dit moment werk ik als adviseur bij het DEN Kennisinstituut voor cultuur en digitale transformatie. Daarvoor heb ik zestien jaar in allerlei ‘digitale rollen’ gewerkt. Zoals dat gaat ben ik daar een beetje ingerold. Van huis uit had ik al affiniteit met digitale media: mijn vader heeft een flink deel van zijn carrière gewerkt op de Technische Universiteit Eindhoven. Hij stond daar aan de wieg van wat later het internet is gaan heten. Toen ik twaalf was, hadden was hadden wij thuis al internet: twee rubberen noppen waar je de telefoonhoorn in duwde, gekoppeld aan een bakbeest van een computer met een klein schermpje met amberkleurige letters. ‘s Avonds bij het eten vertelde mijn pa vaak moppen en wist-u-datjes die hij ‘van het net had geplukt’. Later kon ik hier zelf een ook beetje mee overweg. Ik kan me nog het spannende gevoel herinneren van een Gopher het net opsturen en maar hopen dat hij 1 à 2 dagen later met de juiste info terugkwam en je niet per ongeluk een typefout had gemaakt of een te brede dan wel te smalle zoekvraag had gesteld.
Op mijn 20e ging ik studeren; journalistiek in Tilburg. In die tijd kon je nog niet afstuderen in nieuwe media, er stonden zelfs nog typemachines op de gangen van de Academie voor Journalistiek. Desalniettemin was er een groep docenten die hier wel iets mee wilde doen. Met een clubje van drie medestudenten heb ik me opgeworpen als proefkonijn voor het digitale curriculum in opbouw. Zodoende heb ik alle vakken gevolgd die het jaar na mijn afstuderen de afstudeerrichting Nieuwe Media zijn geworden, maar zelf ben ik dus afgestudeerd als tijdschriftjournalist.”

Van Belastingdienst tot DEN

“In het laatste jaar van mijn studie kreeg ik een bijbaantje als communicatiemedewerker bij het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST). Na mijn afstuderen pakte ik daarnaast als freelancer allerlei losse klussen aan, totdat ik dat wat eenzaam vond worden. Bij de Belastingdienst zochten ze een redacteur instructieve communicatie om de papieren handleidingen van de dienst te vertalen naar het nieuw opgezette intranet. Dat heb ik aangepakt. Later werd ik eindredacteur van de Aangifte-website waar jij en ik onze aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Hier heb ik onder meer een start heb gemaakt met het vervangen van de PDF-rekenvoorbeelden naar online rekenprogramma’s die vandaag de dag de norm zijn.
Twee jaar later had ik het wel gezien als rijksambtenaar en kwam er een kans langs bij het Nederlands Architectuurinstituut als medewerker marketing en communicatie met als specialiteit online. Ik had affiniteit met online én met architectuur, dus deze rol was op mijn lijf geschreven. Toen ik startte bij het NAi kon ik een dag per week besteden aan de website. Zestien jaar later, toen ik vertrok bij wat inmiddels Het Nieuwe Instituut heette, was ik Online manager en werkten we met een team van vijf man fulltime aan onze online uitingen. Zodoende ben ik meegegroeid met de opkomst van ‘digitaal’ in het culturele veld.
Na zestien jaar projecten leiden en teams aansturen bij het Nederlands Architectuurinstituut was het tijd voor iets anders. Op 1 januari 2021 ben ik als adviseur bij DEN aan de slag gegaan. DEN heeft zelf geen collectie, maar produceert kennis op het gebied van digitale transformatie voor de hele culturele sector. We doen dit onder meer door het maken van publicaties, het organiseren van workshops, trainingen, webinars, en vooral door actief te zijn in het brede culturele netwerk en daar kennis en kunde op het gebied van digitale transformatie aan elkaar te verbinden.”

AVA_Net: een belangrijke kennispartner

“Een netwerk als AVA_Net sluit daar nauw op aan, omdat we hiermee de verbanden kunnen leggen tussen culturele organisaties die ook met AV bezig zijn, maar dit vaak niet als kerntaak hebben. Of die vragen hebben over hoe om te gaan met dit type materiaal. Zo vormt DEN als het ware een brug tussen AVA_Net en andere erfgoed- en culturele organisaties, zoals archieven, musea en podiumkunstinstellingen.
Zo is veel materiaal van podiumkunstinstellingen AV-materiaal. Dat moet worden bewaard, beheerd en ontsloten. De rol van archivaris is vrijwel non-existent bij podiumkunstinstellingen en kennis ontbreekt veelal, maar het bewustzijn dat er ‘iets’ mee moet groeit wel. DEN helpt met onder andere een archieftraject waarin we instellingen begeleiden in het opzetten van een (digitaal) archief en, in tweede instantie, in het ontsluiten en koppelen van deze archieven via onder andere Podiumkunst.net en DAAN, de digitale AV-archief-infrastructuur van het instituut voor Beeld & Geluid.
Als adviseur mag ik organisaties adviseren, onder meer over hoe zij omgaan met hun AV-materiaal en het preserveren, beheren en ontsluiten hiervan. AVA_Net is daarin voor mij de belangrijkste kennispartner. Ook hoop ik via AVA_Net zelf mijn kennis over (digitaal) AV-erfgoed uit te breiden om zo andere organisaties nog beter te kunnen adviseren.”

Meer artikelen