Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Hoe beleefden de Nederlanders de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding? Je kunt het terugzien  in de AV-archieven van AVA_Net.

Het Fries Filmarchief maakte met het oorlogsmateriaal uit zijn collectie de indrukwekkende film Fryslân 75 Jier Frij – Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog. AV-specialist Jurjen Enzing van het Fries Filmarchief vertelt:

“Deze productie maakten wij in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum voor het educatieproject Fryslân 75 jier frij. De film is een prachtige verzameling van onze meest belangrijke films over de Tweede Wereldoorlog.

Still Fryslân 75 Jier Frij

Still Fryslân 75 Jier Frij (Collectie Fries Film Archief, Bron: YouTube)

De meeste beelden zijn gemaakt door amateurfilmers. Ze laten alle aspecten van de oorlog zien. Van de mobilisatie nog voor de Duitsers Nederland binnenvielen, het leven onder de bezetters, de schaarste, het verzet en uiteindelijk de bevrijding.

De film was onderdeel van een lesprogramma voor groep 7 en 8. Maar ze is voor iedereen interessant om te zien wat voor impact de oorlog in Friesland heeft gehad.” 

Benieuwd naar de film? Bekijk hem in het YouTube-kanaal van het Fries Filmarchief. In dit kanaal staat bovendien nog veel meer interessant oorlogsmateriaal uit de collectie van het Fries Filmarchief, overzichtelijke verzameld in de volgende playlists: Bevrijding FrieslandVerzet in Friesland, Friesland 1939-1945

Deel dit nieuwsbericht