Linked Open Data. Daar draaide het om tijdens de najaarsbijeenkomst van de experts van AVA_Net op 15 november bij Beeld en Geluid.

Jasper Snoeren opent de bijeenkomst met een korte vooruitblik op het volgende AVA_Net Symposium op donderdag 20 juni. Deze zal in het teken staan van audio-archivering. Ideeën voor sprekers en onderwerpen zijn van harte welkom! Mail naar info@avanet.nl

Vervolgens is het woord aan Marian Hellema en Sjors de Valk. Zij geven in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed een workshop over het hoe en waarom van Linked Open Data, een digitale methode voor het publiceren van broninformatie zodat via het internet relaties kunnen worden gelegd met bronnen van buiten de eigen erfgoedinstelling.

‘Wij identificeren erfgoedinformatie met duurzame identifiers’ en ‘Al onze metadata zijn met een open licentie beschikbaar.’ In een interactieve presentatie legt Marian de deelnemers een aantal stellingen voor over verschillende aspecten van collectiebeheersystemen. Zo kunnen ze zelf beoordelen in hoeverre het systeem van hun eigen organisatie klaar is om broninformatie als Linked Open Data beschikbaar te stellen.
Sjors gaat in op het Resource Description Framework, het model dat gebruikt wordt om broninformatie als Linked Open Data te kunnen publiceren. Dit gebeurt in een zogenaamde triple: een beschrijving van broninformatie in de vorm van een relatie, zodat er via het internet een link kan worden gelegd met andere bronnen van buiten de eigen erfgoedinstelling.

Na deze uitleg volgt een praktische opdracht. ‘Maak een triple van een object van regisseur Willy Mullens’. Waar de een een film beschrijft, kiest de ander voor een foto. Weer een ander maakt een triple van Mullens Wiki-pagina. Het resultaat is een soort van sterrenstelsel dat de losse objecten van Willy Mullens uit de diverse collecties met elkaar verbindt en zichtbaar maakt hoe Linked Open Data kan bijdragen aan nieuwe inzichten en contexten. Met deze bewustwording eindigt de leerzame workshop en is het tijd voor een gezellige borrel.


(Foto: Beeld en Geluid)

Deel dit nieuwsbericht