“Ik kon de trouwe Steenbeck filmtafel niet mee naar huis slepen” Door:
De thuiswerkplek van Frédérique (Foto: Frédérique Urlings)
Collectie, Toegang 29/04/20

Wat betekent de coronacrisis voor AV-erfgoedprofessionals? Lukt het thuiswerken? Wat blijft er liggen? Waar ontstaat nu juist tijd voor? En welke nieuwe initiatieven zijn gestart? Vijf vakgenoten uit de audiovisuele archiefwereld delen hun ervaringen.

Lloyd Davies – Utrechts Archief

Onze werkplekken en werkmethoden zijn in korte tijd compleet veranderd. Persoonlijk heb ik nooit thuis gewerkt en ik vind het zeer vreemd. Ik kon de trouwe Steenbeck filmtafel niet mee naar huis slepen en ben dus met ander werk begonnen.

Optredens tentoonstelling online

Onze bezoekers mogen niet naar de tentoonstelling en daarom delen wij net als veel andere musea en archieven tentoonstellingen online. Zoals de liveoptredens van een theatergroep in ons bezoekerscentrum op de Hamburgerstraat tijdens de tentoonstelling Rampjaar 1672. Zes personages vertellen hoe zij het Rampjaar 1672 beleven. Monologen van een Zwitserse huurling, een boer en Stadsomroeper. De video opnames zijn opgenomen voordat de nieuwe maatregelingen van kracht gingen. Er zijn korte en complete versies van de monologen beschikbaar. Deze staan op onze YouTube channel en website.

Filmvoorstelling vanuit huis
Lloyd presenteert de filmvoorstelling vanuit zijn huiskamer

De geplande filmvoorstelling voor de maand april op de Hamburgerstraat ging natuurlijk niet door. Deze heb ik vanuit mijn woning gepresenteerd in plaats van onze auditorium. Afgelopen zondag 12 april was de voorstelling online te zien op YouTube, onze website en Facebook. Het was vreemd om een filmvoorstelling te presenteren vanuit mijn woonkamer. De geluidsoverlast was een extra uitdaging. Buren aan het klussen en zo. Misschien komt er binnenkort nog een filmvoorstelling vanuit huis.

Tip: let op je houding!

Binnen korte tijd had ik last van mijn nek en schouders. Ik heb mijn werkplek thuis opnieuw ingesteld. Dit is zeker iets waar wij allemaal op moeten letten. De fysiopraktijken zijn dicht, dus let op je houding!

Frédérique Urlings – Stichting Heineken Collection

Bij de Stichting Heineken Collection gaat het thuiswerken verrassend goed. Het hele team is druk met een boek wat we gaan uitgeven, we geven presentaties over voorwerpen en verhalen uit onze collectie aan groepen collega’s via MS Teams. En vorige week hebben we een livestream vanuit ons depot gedaan via het Instagram-account van de Heineken Experience waarbij mijn collega een aantal voorwerpen liet zien zoals het oudste, het nieuwste, het kleinste en meest rare. Deze staat nu ook op Facebook: Livestream Heineken Collection

Werkzaamheden thuis
De thuiswerkplek van Frédérique

Zelf heb ik alle aanwezige dvd’s en digitale files van onze films thuis. Hierdoor kan ik veel onderhoud plegen: nieuwe, digitale files creëren voor hergebruik via montagesoftware (ik merk dat bijvoorbeeld wat oudere QuickTime files bij velen al niet meer afspeelbaar zijn), maar ook de registratie in de catalogus van digitale films die ik al een tijdje in de wachtrij had staan. Daarnaast vertalen we, voor publicatie op onze tweetalige website, al onze records in aangewezen velden naar het Engels. Een klus die nooit klaar lijkt te zijn!

Covid-19 tijdlijn

De rare tijden waarin we leven proberen we voor intern gebruik vast te leggen met een COVID-19 tijdlijn in onze catalogus: hoe gaat de Heineken onderneming om met deze bizarre omstandigheden? Via interne kanalen zoals Workplace worden we met tekst en beeld op de hoogte gehouden van alles wat er wereldwijd gebeurt. Het is mijn taak zorg te dragen voor het behoud van de bewegende beelden die worden geplaatst en deze op te nemen in onze systemen binnen deze tijdlijn.

Jurjen Enzing – Fries Film Archief

Hier in Friesland zijn wij uiteraard ook getroffen door alle Coronamaatregelen en werken wij nu voor het grootste gedeelte thuis. Het was ontzettend wennen en vooral veel gedoe om technisch alles in te richten, maar we hebben inmiddels een werkstructuur kunnen opbouwen. We kunnen op afstand bij al onze bronbestanden en kunnen deze blijven leveren aan omroepen/filmmakers/onderzoekers. Het digitaliseren van videomateriaal staat echter compleet stil. Een aantal van onze vrijwilligers kunnen vanuit huis nog werkzaamheden verrichten. Zij beschrijven digitale collecties.

Tentoonstelling digitaal beschikbaar maken

Wij waren nog met een groot project in het kader van 75 jaar Bevrijding bezig, in samenwerking met het Fries Museum. Dat hebben we af kunnen krijgen. Echter kan de opening niet op de geplande datum plaatsvinden. Het museum doet nu onderzoek naar de mogelijkheid om de tentoonstelling digitaal beschikbaar te maken voor publiek. 

Jurjen op zijn werkplek in de babykamer
Zoveel  mogelijk films online

Ook hebben wij een mooie vondst die gepland stond om openbaar te worden gemaakt. Dat loopt nu ook vertraging op. Wij bekijken nu hoe we daar in deze periode toch persaandacht aan kunnen geven. Al met al hebben wij dus nog genoeg werkzaamheden en projecten waar we mee bezig zijn. Wij hebben verder besloten om deze periode zoveel mogelijk mooie films/collecties op ons YouTube kanaal te zetten. Hopelijk kunnen wij hiermee iedereen die thuis zit een verzetje geven in deze spannende tijden.

Gert Plas – Groninger Archieven

Mijn collega’s René Duursma en Marij Kloosterhof zijn betrokken bij het thematisch online exposeren op Filmbank Groningen. Zelf ben ik vooral bezig met het verwerken van administratieve achterstanden en werkzaamheden voorbereiden voor de (vrijwillige) redactie van Poparchief Groningen. Die laatste groep kan momenteel niet extern inloggen, dat kunnen de vaste werknemers wel. Dus probeer ik ze op andere manieren in te zetten.

Roland de Jong – Historisch Centrum Overijssel

Ik heb naast de AV-collectie ook het stilstaand beeld in mijn beheer. Daar gaat op dit moment meer werk in zitten, omdat het minder goed op orde is. Ik werk vanuit huis sinds half maart en ben voornamelijk met de mailbox en digitaal materiaal bezig. Dus veel werk in archieftoegangen wat normaal nog wel eens bleef liggen. 

Werk dat blijft liggen

De vragen van bezoekers bleven in het begin wel binnen stromen, met name nog met betrekking tot 75 jaar vrijheid. Maar naarmate de maatregelen van de overheid verlengd werden, droogde dit een beetje op. Ik krijg wel eens een enkele vraag om digitale versies van filmmateriaal dat nog niet online beschikbaar is, en daar moet ik ‘nee’ verkopen. Doordat ons gebouw gesloten is, kan ik niet bij de fysieke stukken en niet bij de pc’s met software specifiek voor AV-materiaal. Daarnaast staat veel van ons gedigitaliseerd materiaal niet op een bereikbare server en dat kan ik dan ook niet uitleveren. Die kant van het werk blijft dus liggen.

Collectie Corona Overijssel
Roland werkt aan de eettafel

We zijn wel een volledig nieuw project opgestart: de Collectie Corona Overijssel. In een paar weken met een team collega’s uit de grond gestampt en we verwerken nu volledig digitaal bijdragen van externen en van collega’s die ook actief zijn. Ik was in het begin zelf de grootste leverancier van materiaal, omdat ik direct toen het idee hiervoor ontstond ben gaan fotograferen. Maar gelukkig dragen gaandeweg ook steeds meer externen materiaal aan. Het zijn voornamelijk foto’s, maar ook video’s. Zoals dit filmpje van kinderen die applaudisseren voor de zorg. We verwerken dagelijks nieuwe aanwinsten en verversen de toegang ook dagelijks maar nog niet alles is zichtbaar. Dit ligt aan de verwerkingssnelheid van de servers van onze databasebeheerder.

Meer artikelen