AV-archivering doe je samen! Samenwerken is de kern van AVA_Net en het thema van de online inspiratiemiddag. Gezamenlijk bijdragen aan een gemeenschappelijk doel: de veiligstelling en het (her)gebruik van het audiovisueel erfgoed in Nederland. Onder leiding van moderator Harry Romijn (Groninger Archieven) maken we er een waardevolle middag van. Hieronder lees je meer over het programma. 

AVA_Net Online Inspiratiemiddag
Donderdag 18 juni 2020, 13.00 -16.00
Meld je aan! – Deelname is kosteloos

Het definitieve programma en de exacte tijden van de presentaties volgen nog.

De Nieuwe Filmbank Groningen – René Duursma (Groninger Archieven)
Coördinator Beeld en Geluid bij de Groninger Archieven, René Duursma, vertelt over de lancering van de nieuwe Filmbank Groningen. Een vernieuwde beeldbank met een optimale zoekfunctie, een gebruiksvriendelijk ontwerp en de mogelijkheid om online tentoonstellingen te maken. Een ingewikkeld maar uitdagend project met een verbluffend resultaat, in de eerste maand had de website al 6000 bezoeken en ook het aantal aanvragen voor beeldmateriaal groeide snel. René vertelt over de uitdagingen binnen het project, wat eraan vooraf ging en door wie hij zich heeft laten adviseren. 

Digitale Corona Collectie – Marcel Ras (Netwerk Digitaal Erfgoed)
Marcel Ras (Programmamanager Digitale Duurzaamheid) vertelt over de oproep van het Netwerk Digitaal Erfgoed tot de opbouw van de Digitale Corona Collectie en het belang van samenwerking. De Digitale Corona Collectie gaat over het verzamelen, duurzaam bewaren en toegankelijk maken van communicatie omtrent het coronavirus via digitale media. Hierbij kan je denken aan websites, Facebookpagina’s, tweets, chats, online dagboeken, YouTube-kanalen, memes en digitale foto’s. Nog nooit in de geschiedenis waren we zo afhankelijk van digitale middelen en online informatie. Deze herinnering moeten we samen vastleggen en levend houden voor de toekomst.

Aansluitend wordt er verteld over de nieuwe initiatieven die Beeld en Geluid in deze Corona-tijd is gestart. 

Het Fotografisch Geheugen – Nico Vriend (Noord-Hollands Archief)
Binnen het project Fotografisch Geheugen wordt de fotocollectie van fotopersbureau de Boer met behulp van AI en crowdsourcing toegankelijk gemaakt. Dit is een zeer relevante fotocollectie van hoogstaand fotografisch niveau waarbij uiteenlopende onderwerpen aan bod komen, van popsterren tot de watersnoodramp van 1953. Coördinator Publieksprojecten Nico Vriend vertelt over dit bijzondere project. 

MediaScape – Maarten Brinkerink en Philo van Kemenade (Beeld en Geluid)
MediaScape is een project waarbij audiovisueel cultureel erfgoed op een innovatieve manier toegankelijk wordt gemaakt. In plaats van de welbekende zoekingangen op archieven en catalogi, worden in MediaScape ‘genereuze interfaces’ ontworpen die de schaal en complexiteit van digitale erfgoedcollecties onthullen. Maarten Brinkerink (Expert Publieksparticipatie) en Philo van Kemenade (ontwerper) vertellen over het project en over de samenwerking met erfgoedpartners waarbij ‘proefopstellingen’ worden ontworpen die in directe interactie met bezoekers laten zien hoe de nieuwe ontwerpen werken.

Meemoo – Leen De Bruyn
Leen De Bruyn vertelt over Meemoo, Vlaams instituut voor het archief. Een nieuwe organisatie waarin drie aparte organisaties, VIAA, PACKED en Lukas, sinds 1 januari 2019 samenkomen. De organisatie houdt zich bezig met digitalisering en digitale archivering in Vlaanderen en internationaal. Ook vertelt zij over een nieuw educatief project en de samenwerking met publieke omroepen.

Deel dit nieuwsbericht